HEJ MARY

Hanna Fur te1b 5/10-12

medlaborant: Mary Afrem

Kopparsulfat- en förening mellan svavel och koppar   

Materiel: degel, trefot, triangel, degeltång, labbrock, glasögon

Kemikalier: koppartråd/kopparnubb och svavel

Utförande:

Vi vägde en degel, skrev upp vikten och mätte sedan upp koppar och svavel i den. Vi vägde den på nytt och skrev sedan ner vikten när degeln innehöll de nya ämnena. Vi blandade samman ämnena och satte vår degel i en triangel i en trefot över brännaren.  När vi startade lågan började svavlet smälta väldigt fort, en blå eld brann i ämnet och en röd vätska lade sig längs kanterna. Det röda ämnet längs kanterna förvann/oxiderade snabbt och kvar fanns en silverfärgad massa. Vi lät ämnet svalna och vägde det sedan på vågen, då vi fick fram en massa som visade oss vad det kvarvarande ämnet vägde. För att få fram hur mycket av cu och s som fanns i ämnet räknade vi ut substansmängderna. Vi delade kopparens substansmängd med svavlets och fick fram hur många n (s) som fick plats i n (cu).

Då fick vi fram Cu4s.

Beräkningar:

Degel=5,36g   
Degel=6,97g (inklusive Cu + S)

Degel efter bränning= 6,6g

 

6,6g-5,36g=1,24g

 

Ämnena väger 1,24g tillsammans (efter bränning)

Koppar (Cu) =1,1g

Svavel (S) =0,51g                         före bränning

 

1,24g - 1,1g(cu)=0,14g(s)

 

koppar (Cu)=1,1g

Svavel (S)=0,14g                           efter bränning

 

m (cu)= 1,1 g

M (cu) =63, 5mol

n (cu) =                        

m (s) = 0,14g

M(s) =32, 1mol

N (s) = = =0,004361mol/g

= =3,91≈4

dvs. det går 4cu på 1s i en svavel koppar förening. Ämnet är alltså: Cu₄S

Resultat:

Formeln för en förening räknas ut genom att man delar kopparets substansmängd med svavlets substansmängd som föreningen innehåller. På min beräkning verkar en förening mellan koppar och svavel ha beteckningen cu4s eftersom de går 4 cu på 1 svavel när ämnena förenas.

Jag har letat runt på internet, och hittat att de flesta har fått fram ämnet Cu2S när de gjort undersökningen. Där står det att de har fått fram att kopparen är dubbelt så mycket som svavlet koparsulfaten. Däremot har de flesta jag frågat i klassen fått fram formeln cu5s4 eller cu5s2. Det kan finnas många felkällor på detta experiment. Jag fick fram värdet cu4s medan (vad jag tittade runt) kunde det vara Cu5S4 eller Cu5S4 eller Cu2S. Jag har försökt men jag inte direkt hitta felet, men jag tror att det har något med uppmätningen eller ekvationerna att göra.

Mycket kan bli fel, det kan hända att vi inte oxiderade svavlet tillräckligt mycket. Vågarna kan vara oexakta och det kan hända att man skrivit in någon siffra fel i ekvationerna. Jag har räknat ut att man egentligen måste ha 0,278g svavel för att få rätt resultat (ifall svaret ska vara cu2s) så det kan hända att det hade stor betydelse att vi tog 1,1 g koppar istället för 0,5-1,0g som det stod i uppgiften.  Det kanske är så att svavlet reagerade för mycket med kopparen, och att vi därför fick ett annat resultat än vad man brukar få.

 

Allmänt | |
Upp